Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Na konci času

Proč fotografovat černé díry, když vlastní planeta míří ke katastrofě?

Máme zkoumat vesmír, dokud ještě nejsou zatepleny všechny domy? Otázka, s níž se autor komentáře nedávno setkal v jedné debatě, získává na naléhavosti zvlášť nad tímto vydáním Respektu: představujeme v něm zneklidňující varování předních klimatologů ohledně možného kolapsu civilizace a zároveň přinášíme článek o historicky prvním snímku černé díry.

Pravda, není to zrovna fotografie, která by mohla kandidovat na vítězství v soutěži World Press Photo. Kdyby do srdce jedné z galaxií v souhvězdí Panny zavítali fotografové našeho časopisu, byla by to nepochybně jiná liga. V porovnání se strhující přesvědčivostí počítačové grafiky třeba ve filmu Interstellar přináší snímek spíš zklamání: jen rozmazaný tmavý stín obklopený ohnivým prstencem. Opravdu to stálo za vynaložené desítky milionů eur? Jako výsledek mnohaletého, nesmírně komplikovaného projektu, do něhož se zapojilo přes 200 vědců z celého světa, to řadě lidí může připadat poněkud neuspokojivé.

Jak ale naznačuje smršť reakcí na sociálních sítích, vůbec jim to tak nepřipadá. Přece jen jde o první skutečný pohled na jeden z nejzáhadnějších objektů v kosmu. „Spatřili jsme brány pekla na konci prostoru a času,“ přiblížil to jeden z členů výzkumného týmu. A o to tu jde: o dobrodružství poznání, záchvěv tajemna a také o zvláštní pocit pramenící ze skutečnosti, že černá díra vypadá přesně tak, jak astrofyzici očekávali. Že se dokonale řídí teorií, kterou už v roce 1915 formuloval Albert Einstein.

Zvídavost 1,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].