Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Léčba sociální sítí

Skrze sociální sítě násobím hlas Lékařů bez hranic. (Jakub Hein)
Skrze sociální sítě násobím hlas Lékařů bez hranic. (Jakub Hein)

Lékaři bez hranic jsou známí tím, že po celém světě přímo na místě řeší neodkladnou zdravotní pomoc při ozbrojených konfliktech, epidemiích nebo při přírodních katastrofách. Práce téhle humanitární organizace ovšem nespočívá „jen“ v přímé záchraně lidských životů – nově totiž pomáhá také šířit zdravotní osvětu přes sociální sítě. Například v Jihoafrické republice, kde se této mise v boji proti HIV či sexuálnímu násilí ujal Jakub Hein.

Když se řekne práce na misi Lékařů bez hranic, člověk si představí doktora se skalpelem či stetoskopem v ruce, který léčí lidi. Co děláte vy?

Moje práce má dvě odnože. Jedna spočívá v tom, že sedím u počítače a vymýšlím kampaně na sociálních sítích s cílem dostat je ke skupině, která nás zajímá a které se snažíme pomoci. Ta druhá část je o určitém ambasadoringu, kdy kolegům ukazuji, že technologie, respektive sociální sítě, nám mohou pomoci se zdravotní osvětou nebo oslovit nové pacienty.

V čem se liší vaše mise od té lékařské?

Zjednodušeně by se dalo říct, že přes sociální sítě násobím hlas, který Lékaři bez hranic mají. A pomáhám do našich klinik dostat pacienty. Ale je to složitější. Možná přes sociální sítě zasáhnu hodně lidí, ale už nevím přesně, kolik z nich se odhodlá k lékaři skutečně zajít. Nicméně jsem rád za každého člověka, který si nás na sociálních sítích povšimne, a ještě radši za lidi, kteří nás kontaktovali.

Jak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].