Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Rozhodnutí pro 21. století

V otázce legální migrace má Trump dost možná pravdu

Výhrůžka prezidenta Trumpa zavřít hranici s Mexikem zmátla dokonce i jeho spojence. Republikánský senátor z Texasu John Cornyn prohlásil, že „to bude špatně pro všechny“. Jeho kolega z Jižní Dakoty John Thune poznamenal, že si není „jist, zda se jedná o úplně skvělý nápad a ani že se jím dosáhne kýženého výsledku“. Mnozí mají za to, že se jedná o typický projev Trumpova stylu, tedy směsi naparování a blafování, ze kterého prezident nakonec vycouvá. Skutečně máme náznaky, že se tak již děje.

Zároveň se ale zdá, že v širší otázce legální migrace Trump skutečně mění názor. Ve své letošní Zprávě o stavu unie prohlásil: „Přeji si, aby lidé do naší země přicházeli ve větším počtu než dříve, ale přeji si, aby přicházeli legálně.“ Protipřistěhovalečtí jestřábi to nenesli lehce.

Prezident se od té doby ke své myšlence vrátil. Den po zmíněném projevu řekl novinářům: „Potřebuji, aby lidé přicházeli, protože potřebujeme, aby řídili továrny a společnosti, které se k nám zase vracejí.“ Server Politico minulý týden přišel se zprávou, že Jared Kushner v tichosti připravuje návrh s cílem zvýšit počet legálních přistěhovalců do země.

Pokud se skutečně jedná o nový, vylepšený postoj prezidenta k přistěhovalectví, může se před ním otvírat cesta ke skutečnému kompromisu: tvrdému postihu nelegální migrace spojené s reformou a reálným rozšířením migrace legální. Zároveň se ale jedná o inteligentní dlouhodobý program.

Negativní růst

Nový esej v časopise International Security…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].