Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Pro zlobivé publikum

Skupina Handa Gote objevuje Fausta v podobě, v níž se hrával před sto lety

Za chvíli se obecenstvo bez podpory lízátek a brambůrků neobjede. (Představení Johan doktor Faust) • Autor: Milan Jaroš
Za chvíli se obecenstvo bez podpory lízátek a brambůrků neobjede. (Představení Johan doktor Faust) • Autor: Milan Jaroš

Na tohle nebylo publikum evidentně připravené. Hned krátce po začátku představení se přední řady zaplněného sálu začínají vrtět, diváci se zmateně rozhlížejí kolem sebe a jeden z nich náhle s pláčem odbíhá kamsi pryč. Jak čas divadelní hry ubíhá a blíží se k finálním bezmála dvěma hodinám bez přestávky, většina z diváků v sále nevydrží bez soustavné podpory lízátek, brambůrků a limonád, jejichž hlasitou konzumací místy přehlušuje divadelní produkci.

Jsme v restauraci Na růžku v Pecínově u Nového Strašecí. Poslední březnový pátek tu skupina Handa Gote předvádí své nejnovější představení Johan doktor Faust. Výběr místa pro loutkovou produkci není náhodný: v Pecínově žije František Antonín Skála, syn fenomenálního sochaře a momentálně jeden z nejlepších tvůrců loutek v naší zemi. Skála skupině pro její novinku vyřezal dřevěné hrdiny tak, jak se to dělalo v druhé polovině 19. století, když s Faustem objížděli české země kočovní divadelníci.

Také současní loutkoherci se striktně drží původního textu zapsaného v roce 1911 Jindřichem Veselým. Občas se v něm mluví německy, trochu latinsky, ale i stará čeština je pro dnešní publikum překladatelským oříškem. Zvlášť když se věkový průměr tak jako v Pecínově drží kolem pěti let.

Plicovačka a pimprláčtina

Johan doktor Faust je v repertoáru Handa Gote výjimečný titul. Příští rok bude skupině patnáct let a dosud se profilovala jako sestava orientovaná na experimenty s technologiemi našeho věku: k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].