Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Politika

Poloviční obrana svobody

Šéfové pražské koalice: Hřib, Čižinský, Pospíšil, 2018 • Autor: Milan Jaroš
Šéfové pražské koalice: Hřib, Čižinský, Pospíšil, 2018 • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Na pražské Piráty se snesla rozhořčená kritika, protože chtěli využít odpočty z elektroměrů, aby se zjistilo, kolik je v hlavním městě prázdných bytů. A kdyby se ukázalo, že jich ladem leží hodně, navrhovali Piráti uvalit na jejich majitele zvláštní daň. Bytů je totiž nedostatek a tohle by mohla být jedna z cest, jak situaci změnit. Okamžitě byli obviněni z komunismu a občas někdo jejich nápad přirovnával dokonce ke znárodňování.

Piráti podcenili fakt, že spousta lidí už má oprávněně plné zuby toho, aby byla vnímána jako „sprostý podezřelý“. Nicméně způsob reakce na jejich nápad postrádal přiměřenost. Téma bydlení se stalo jedním z nejdůležitějších v metropoli, protože střecha nad hlavou je v Praze stále nedostupnější luxus. Je tudíž relevantní hledat různá řešení. S Piráty lze zkrátka nesouhlasit v tomhle konkrétním návrhu, ale není nutné v nich kvůli němu vidět hned komunisty. Ostatně v pátek se pražská koalice domluvila, že žádné kontroly prázdných bytů nebudou. „My jakožto vedení města budeme uvažovat o pozitivních motivacích pro majitele bytů, aby byty prázdné nezůstávaly,“ řekl primátor Zdeněk Hřib. To zní rozumně.

 
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: Ilustrace – Pavel Reisenauer

O to teď ale nejde. Podstatná je nesystémovost téhle „ochrany“ našich svobod. Piráti dostali za uši i proto, že odporu k mapování elektroměrů mohly politicky využít konkurenční strany, a postavit se tak proti nápadu nikoho nic moc nestojí. Česko je ale krok od schválení změny, která nás všechny zbaví nemalé části našich práv, a je více méně ticho. Dokonce ti, kdo na Piráty útočili, s ní mnohdy souhlasí.

Řeč je o změně stavebního zákona, která má občany vyloučit z jednání o povolení staveb, i když se jich plány bezprostředně týkají. Idea v pozadí je jediná: lidé jsou nesvéprávní, takže jim musí stát omezit hlas. Odůvodňuje se to problémem s údajnými potížisty, kteří protahují stavební řízení, ale ve skutečnosti změna zasáhne většinu společnosti. Zasáhne každého, kdo chce jen promlouvat do podoby okolí svého domova. Tedy obyčejné – jakkoli je to slovo nepřesné – občany.

Nikdo přitom nemá pořádnou analýzu, v čem stávající systém ve skutečnosti selhává a proč se u nás stavební povolení vydávají tak složitě a pomalu. Ale už se ví, kdo je viník. Občan.

Takže pokud ti, kteří všechno, s čím nesouhlasí, hned označují za komunismus, chtějí najít terč, kde jejich názor docela sedí, stavební zákon jim dává dobrou příležitost. S ním se totiž skutečně vracíme v čase. Více si přečtěte na str. 12–17.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 15/2019 pod titulkem Poloviční obrana svobody