Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Nepodařený výlet

Britského radikála Robinsona do Prahy pozval přítel z Mladých vlastenců

Radikální britský aktivista a odpůrce islámu Tommy Robinson minulý týden přijel do Prahy s velkým očekáváním – měl tu vystoupit na půdě parlamentu, což je výsada, které se tento několikrát trestaný výtržník v jiných evropských zemích běžně nedočká. Robinson měl v Poslanecké sněmovně v rámci konference o rodině přednést krátkou prezentaci o znásilňování nezletilých dívek pákistánskými gangy v Británii. Účast kontroverzního řečníka však vyvolala ostrou kritiku mezi politiky i některými dalšími vystupujícími, a organizátor konference, poslanec za ANO Milan Pour, proto celou akci na poslední chvíli zrušil.

Pour se po zrušení konference bránil, že o kontroverzním britském řečníkovi neměl dost informací. „Já jsem Robinsona neoslovoval, ale uznávám, že byla moje chyba, že jsem si o něm předem nezjistil víc. Mým cílem bylo uspořádat setkání, kde by se nekonfliktně diskutovalo o budoucnosti rodiny, nechtěl jsem lidi rozdělit, chtěl jsem je spojit,“ řekl Pour těsně po zrušení konference. Ještě týž den nicméně Robinsonovu účast hájil. „Chtěl jsem, aby to bylo velmi široce politicky rozkročené. Aby tam vystoupili lidé, kteří nemohou běžně vystupovat, nebo mohou vystupovat, ale ne třeba na půdě parlamentu, kde by to pro ně nebylo úplně možné,“ řekl Deníku N, který o chystané Robinsonově přednášce informoval jako první.

Ani s Rathem

Zjistit, kdo Robinson (vlastním jménem Stephen Christopher Yaxley-Lennon) je, přitom nedá příliš práce, stačí zadat jeho jméno do internetového…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].