Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Krém antistrach

Milé čtenářky, omlouváme se, že přinášíme málo informací o kosmetice. Několikrát jste si na to stěžovaly a dotazovaly se i šéfredaktora, proč tomuto tématu věnujeme méně pozornosti než ostatní vaše oblíbené časopisy. Ale polepšíme se – máme tu pro vás kosmetické okénko.

A první dotaz. Čtenářka Jana se ptá, co je to antipollution skincare. Jani, to je hit. Kosmetika, která chrání pleť před znečištěným ovzduším. Ošetřuje, rozmazluje, rozjasňuje a vrací dobrou náladu. Stačí se namazat. Ani se nemusíte namazat, mrk, mrk. V Česku jsou antipollution krémy a masky a rozprašovače k dostání pod různými překlady jako kosmetika proti znečištění nebo detox nebo Urban Skin, a holky, nebojte, teď nemyslíme toho bývalého socdem ministra průmyslu, ale novou řadu od značky Nivea. Mají hlavně chránit pleť před jemnými prachovými částicemi o průměru 2,5 mikrometru neboli PM2,5, které působí stárnutí a skvrny, takže žena po čtyřicítce pak vypadá jako havíř po padesátce.

Čtenářka Míla se k témuž ptá, jestli mají MP2,5 taky u nich v Lovochemii. Ano, Mílo, především v Lovochemii. Všude tam, kde je průmysl a exhalace. A všechny MP2,5 z Lovosic se snaží proniknout právě do vašich pórů. Jediné, co vás ochrání, jsou ochranné krémy. Neví se sice přesně jak, na posuzování není žádný systém jako třeba u UV filtrů proti slunci. Ale účinky jsou viditelné do tří dnů. S jedinou podmínkou: musíte jim věřit.

Zdá se totiž, že hlavní věc, před kterou antipollution krémy chrání, je strach. Zatímco dosud…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].