Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Z Ruzyně na druhý konec světa

Proč je Praha až na 69. místě v soutěži o titul města, kde se dobře žije

Může to být ještě lepší. (Letenské sady, Praha) • Autor: Milan Jaroš
Může to být ještě lepší. (Letenské sady, Praha) • Autor: Milan Jaroš

Zatímco Vídeň si podle vzletného titulku agentury Reuters valčíkovým krokem už podesáté v řadě dotančila pro titul nejlepšího města k životu na světě, nedaleká Praha skončila opět až na chvostu sedmé desítky. Tak letos dopadl velký test srovnávající kvalitu žití ve vybraných světových městech. Autorem prestižního a často citovaného žebříčku je globální poradenská firma Mercer, která v něm hodnotí celkem 231 velkoměst na základě různých kritérií, jako jsou bezpečnost, zdravotní péče, kvalita ovzduší nebo kulturní vyžití – a v součtu všech těchto hledisek je už deset let suverénním světovým šampionem právě Vídeň.

Hned za rakouskou metropolí jsou pak další města z oblasti – švýcarský Curych a německý Mnichov, který se o třetí příčku dělí s kanadským Vancouverem. Na opačném konci stupnice obyvatelnosti se pak celkem nepřekvapivě umístila chudá a nebezpečná města z poválečných či válečných zón jako irácký Bagdád, středoafrické Bangui nebo jemenská San’á. Co ale překvapit může, je fakt, že bohatá Praha, turisty často označovaná za jedno z nejkrásnějších měst na Zemi, se v žebříčku umístila až na 69. příčce. Proč tak nízko?

Limity žebříčků

Hodnocení Merceru, o kterém pravidelně informují média v Česku i ve světě, původně vzniklo z ryze praktických důvodů. Velké nadnárodní firmy na konci devadesátých let potřebovaly nějaké vodítko ke stanovení výše finančních odměn pro manažery vysílané pracovat do poboček v různých koutech planety a poradenská…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].