Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Sou Fujimoto • Autor: Profimedia, Alamy
Sou Fujimoto • Autor: Profimedia, Alamy

DŮM

Montpellier a Žižkov

Osm krát šest metrů, to už je docela velký pokoj. Anebo opravdu hodně velký balkon v tomto experimentálním domě, který se právě dokončuje ve francouzském Montpellieru podle návrhu architekta Sou Fudžimota. Japonský architekt ho minulý týden představil při přednášce v pražském centru CAMP.  Přivezl ovšem také projekt pro Prahu.  Developerská firma Central Group chce budovat nový bytový komplex na Žižkově a na návrh uspořádala mezinárodní soutěž. Pozvala význačné světové architekty včetně Fudžimota. Jestli se Žižkov dočká podobného experimentu jako Montpellier, nebylo v době uzávěrky známo – porota ještě zasedala.

Ladislav Lábus
Ladislav Lábus

ČLOVĚK

Mladá generace bude chtít bydlet ve městech, a to i v neděli.“

Architekt Ladislav Lábus minulý týden na konferenci Summit architektury a rozvoje. Páteční odjezd na chatu se už nekoná a je třeba podle toho navrhovat města.

Autor: Guillaume Roujas
Autor: Guillaume Roujas

VĚC

Fashion podle Božidary

Božidara Richterová byla učitelka francouzštiny se zálibou v pletení. Dávala své svetry na Instagram a začaly jí chodit objednávky. Tak vznikla značka Božidara. Letos se svými svetry vyrazila poprvé dokonce na Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Nechtěla si prý hrát na vysokou módu, přinesla prostě to, co umí: výtvory vlastnoručně upletené na velkých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].