Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Policejní vyšetřování skončilo (možná)

Český premiér je o krok blíž k soudnímu procesu kvůli Čapímu hnízdu

Vyšetřování případu podezřele vylákané padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo s největší pravděpodobností skončilo. Po třech letech: rok a půl trvalo policii přípravné šetření, další rok a půl samotné vyšetřování. Od sdělení obvinění jedenácti lidem – včetně současného premiéra – na podzim 2017 je to zatím nejdůležitější formální krok. A jde o signál o přesvědčení detektivů a státních zástupců, že shromáždili dost důkazů, aby dovedli premiéra a další obviněné před soud.

Klíčová osoba

Detektiv Pavel Nevtípil a státní zástupce Jaroslav Šaroch – jak vyplývá z jejich veřejných vystoupení – při vyšetřování Čapího hnízda velmi úzce spolupracují. Dá se tedy skoro se stoprocentní jistotou předpovědět, že státní zastupitelství bude akceptovat návrh detektivů na obžalobu a že Jaroslav Šaroch pošle k soudu obžalovací spis.

Teď jsou ale na tahu obvinění a jejich obhájci. Loni v květnu státní zástupci zrušili obvinění čtyřem z nich, včetně Jaroslava Faltýnka. Neprokázalo se, že by se podíleli na přípravě údajného podvodu. Dalším, kdo ze spisu vypadl, je Andrej Babiš mladší. Žije ve Švýcarsku a nepodařilo se ho vyslechnout. Dnes je tedy jeho vyšetřování v rukou švýcarské prokuratury, která by měla nechat udělat znalecký posudek jeho duševní schopnosti čelit stíhání. Bude-li kladný, měla by ho vyslechnout a případně poskytnout protokol české policii. To ale může trvat měsíce i roky.

Andrej Babiš starší, jeho žena, jeho dcera a další tři obvinění se teď začnou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].