Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Hodiny z olova

Radka Denemarková

Radka Denemarková: Hodiny z olova
Radka Denemarková: Hodiny z olova

V Číně se políbilo nejhorší z komunismu a nejhorší z kapitalismu, což funguje hospodářsky, ale vůbec se neřeší, co to dělá s člověkem, zapomnělo se na solidaritu a humanismus. Žiju v době, kdy se něco podstatného láme. Jak pojmenovat to, co se děje v Číně a co celý svět nepřiznaně obdivuje? Kniha je sice psána z perspektivy mých zážitků při pobytech v Číně, ale je hlavně o nás samých. Osudy Evropanů, které sleduji v Číně, jsou také osudy Evropy. Měla jsem pocit, že nepíšu román, ale stavím katedrálu. Ptala jsem se, o jaký druh manipulací se jedná a jakým (staro)novým ďáblem je člověk pokoušen.

Takto rozhodné věty užívala Radka Denemarková v rozhovorech o svém novém olbřímím díle Hodiny z olova, za něž byla nominována na Magnesii Literu. Svébytný cestopis duše Evropy a duše části Asie – jak je charakterizovala – tvořila šest let a vše je v něm vskutku tak, jak popisuje. Otázkou zůstává, jak tím čtenáři zprostředkovala problémy, jež považuje za zásadní.

Postavy beze jmen

Česko a Čínu podle spisovatelky spojuje víc než přátelství – a skrze tuto podobnost se ptá, jak daleko je člověk schopen zajít, aby naplnil nekonečné touhy po komfortu. Hodiny z olova se rozprostírají od Pekingu po Prahu a děj se odehrává zejména v elitních kruzích diplomatických recepcí, barů pro expaty a apartmánů s mramorovými podlahami.  Z Česka do Číny přijíždějí ti, jež sice nezralá, ale stále demokracie blokuje v tažení za bezskrupulózním úspěchem.  Tito dravci se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].