Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Hrdinové u zdi

Praha pomůže Zdeně Mašínové najít a důstojně uložit ostatky její matky

Ve čtyřech vrstvách. (Hromadný hrob na Ďáblickém hřbitově) • Autor: Matěj Stránský
Ve čtyřech vrstvách. (Hromadný hrob na Ďáblickém hřbitově) • Autor: Matěj Stránský

Slovy nemohu vyjádřit vděk všem, kdo se o to zajímají. Je to pro mě ohromný den a zážitek, jsem ráda, že v mém věku jsem se toho dočkala,“ řekla Zdena Mašínová (86) minulé pondělí poté, co se s vedením pražské radnice dohodla na vyzvednutí ostatků své matky z hromadného hrobu na hřbitově v Ďáblicích. O důstojné uložení matčiných ostatků usilovala od začátku devadesátých let, ale teprve teď našla na radnici pochopení. Město plánuje, že potřebné dokumenty shromáždí jeho tým během týdnů, k exhumaci proslulé ženy, hrdinky protinacistické i protikomunistické rezistence, by mělo dojít za několik měsíců.

Chodila jsem na smetiště

„Státní bezpečnost nám to přišla říct o půlnoci, bylo to přímo sadistické jednání,“ vzpomíná dnes Zdena Mašínová mladší, jak se v červnu 1956 v bytě své babičky v Olomouci dozvěděla, že její devětačtyřicetiletá matka Zdena Mašínová zemřela ve vězení.  

Zdena Mašínová starší byla vůbec první žena, která vystudovala zeměměřictví na ČVUT. V roce 1929 se provdala za podplukovníka Josefa Mašína, bývalého legionáře v Rusku, který po obsazení Československa nacisty vytvořil ilegální odbojovou skupinu Tři králové. V roce 1942 byla Zdena Mašínová starší půl roku vězněna nacisty, propustili ji až po manželově popravě za heydrichiády. Po komunistickém puči organizovala podpisovou akci za omilostnění Milady Horákové.

Do vězení se znovu dostala v červnu 1955 ve vykonstruovaném procesu za údajnou velezradu a špionáž. Režim se jí tak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].