Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Politika

Druhý dech Donalda Trumpa

Americký prezident s Ruskem nespolupracoval, zadní dvířka Rusům otevřel Facebook

Mraky se rozplynuly.
(Donald Trump míří ke svému prezidentskému
speciálu a pak vzhůru k nebi). • Autor: Profimedia, New York Times
Mraky se rozplynuly. (Donald Trump míří ke svému prezidentskému speciálu a pak vzhůru k nebi). • Autor: Profimedia, New York Times

Donald Trump triumfuje a přechází do protiútoku. „Pro prezidenta je (předminulá neděle) pravděpodobně nejlepším dnem jeho funkčního období. Nejtemnější, nejzlověstnější mrak, jenž se dosud vznášel nad jeho úřadem, se v podstatě rozplynul,“ píše opozičně vyladěný deník The New York Times.

Atmosféra ve Spojených státech se skutečně v uplynulých dnech zásadně změnila. Devatenáct právníků a 40 agentů FBI prověřovalo po 675 dní průběh Trumpovy předvolební kampaně. Během té doby bylo vydáno 2800 předvolání k výslechu a povoleno 500 domovních prohlídek. Šetření vyústilo v desítky obvinění a osm přiznání viny. Za mříže putují z různých důvodů, sahajících od křivých výpovědí až po daňové úniky nebo finanční machinace, tak těsní prezidentovi bývalí spolupracovníci, jako jsou jeho bývalý šéf kampaně Paul Manafort nebo jeho osobní právník Michael Cohen. Jiní, jako bývalý poradce pro otázky národní bezpečnosti  Michael T. Flynn, unikli přítmí vězeňských cel pouze díky příslibu spolupráce s vyšetřovateli.

Na konci rozsáhlé operace pak stojí zpráva, v níž zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller oficiálně prohlašuje, že prezident ani nikdo z jeho okolí během předvolební kampaně v roce 2016 vědomě nespolupracoval s Ruskem. Všeobecně uznávaný a respektovaný exředitel FBI jde vlastně ještě dál: jasně říká, že Rusové se ve své snaze ovlivnit výsledek amerických voleb o spolupráci opakovaně pokoušeli, u Trumpových lidí ale ani jednou nepochodili.

Tři proudy

Nebo tedy tak aspoň v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].