Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Daně podle elektroměru

Potrápit majitele prázdných bytů by v Praze mohlo mít smysl, ale nikdo to neudělá

Ceny nových bytů v Praze loni přelezly sto tisíc korun za metr, dostupnost bydlení v poměru k platům vychází nejhůř v Evropě. Experti tvrdí, že zdražování už „narazilo na strop“, to ovšem pro lidi toužící vstoupit na pražský realitní trh nepředstavuje velkou útěchu. Ceny se vzdálily jejich možnostem, vzhůru letí i nájemné. Realitní boom rozdělil obyvatelstvo na šťastlivce, kteří stihli svoji situaci vyřešit včas, a na ty druhé, zpravidla mladší, kteří propadají beznaději. „Něco s tím dělat“ se jeví jako povinnost.

Minulý týden se jí chopil i pirátský primátor Zdeněk Hřib. Vyrukoval s nápadem přeměřit v bytech spotřebu elektřiny a podle ní odhadnout, kolik bytů je prázdných. Špatně ale vysvětlil, k čemu informace chce. Z jeho výroku se vyklubala zkratka, že na prázdné byty bude uvalena speciální daň, aby majitelé měli větší motivaci je pronajmout. Jak se záhy ukázalo, v pražské trojbarevné koalici není pro takovou novinku velké nadšení a nehlásí se k ní nakonec ani sami Piráti. Nehledě na to, že změna by vyžadovala souhlas parlamentu. Záměr tedy rychle mizí ze scény, což může být škoda.

Nemáme čísla

Experiment se zdaněním prázdných bytů loni zavedl kanadský Vancouver a mluví o něm i starostové jiných západních metropolí, kde investiční poptávka – podobně jako v Praze – vyšroubovala ceny bytů nad možnosti obyvatel. Nové předpisy ve Vancouveru ukládají všem majitelům bytů za povinnost odevzdat každý rok začátkem února prohlášení, ve kterém – pokud sami v bytě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].