Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Čaputové Slovensko

Naši sousedé se dostali do základního tábora, nejtěžší výstup je čeká

I s detailní znalostí slovenské scény je zřejmě pro většinu Čechů těžko představitelné, jak velká změna je spojená se zvolením Zuzany Čaputové prezidentkou. Za normálních okolností by se zřejmě řešilo primárně to, že poprvé uspěla žena, ale tady jde o mnohem víc. Je to, jako když ztroskotá vaše loď, zoufale se snažíte udržet hlavu nad hladinou moře a jako zázrakem se k vám dostane prám, na kterém se můžete zachytit. Od smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové se zdálo, že země slyší jen samé špatné zprávy. Tohle je bod obratu.

Jiné volby

Slovenská společnost je rozdělená a bude tomu tak i po volbách. Vítězství Zuzany Čaputové nezacelí utržené rány, nevyžene fašisty ze země a ani nezlepší stávající vládu. Jen ta část společnosti, která se dosud cítila být opomíjená, či dokonce zaháněná do kouta, dostala naději. Mnozí často připomínají: Ale vždyť tu byl Andrej Kiska. To je sice pravda, jenže nikdo netušil, jak volby – ve kterých už Kiska odmítal kandidovat – dopadnou. Nikdo neměl jistotu, jestli se najde dostatečně silný kandidát či kandidátka. A ještě větší neznámou bylo, zda se podaří odrazit kandidáta mocného Smeru.

Volby probíhaly za zcela jiných okolností než ty předchozí. Nešlo jen o vraždu dvou mladých lidí, ale i řadu afér a odhalení selhávajícího státu. Všichni tušili, že teď se hraje o mnohem víc a že případný neúspěch zástupce Smeru může být vnímán jako další prasklina v základech této dlouho neotřesitelné strany.

Ale nejen jejích. Slovenská…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].