Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

DŮM

Recyklovaný Ječmen

Studio Ječmen, přesněji architekti Eva a Lukáš Blažkovi, tvoří v ateliéru na okraji Olomouce. Navrhli si ho a přistavěli k domku prarodičů. Velká okna pocházejí ze zrušené základní školy z roku 1938. Parkety a topení jsou z kasáren, židle z babiččina obýváku, světla ze šrotu. Za svoji „romantickou recyklaci“ dostali minulý týden cenu Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém prostředí. Za to, že přístavba je ke svému venkovskému okolí pokorná, i za to, že je zároveň sebevědomá a vesele modrá. „Takový šperk,“ okomentoval dům historik architektury Richard Biegel z Klubu Za starou Prahu.

Tom Ford • Autor: Profimedia, Face To Face A
Tom Ford • Autor: Profimedia, Face To Face A

 ČLOVĚK

„Nikdy, nikdy, nikdy, nikdy.“

Americký módní návrhář Tom Ford pro server o módě WWD.com. Snažil se vyvrátit pomluvu, že o Melanii Trump prohlásil, že je „eskortní dívka“ se „špatným vkusem na muže“. To se psalo minulý týden.

VĚC

Na stará kolena

Na začátku byla designová etnografie – výzkum mezi starými lidmi a jejich pečovateli v domovech seniorů. Na konci nábytková řada Santiago. Stůl, pohovka, židle a další kusy nábytku navržené přesně podle potřeb starých lidí: mají prodloužené područky a méně hluboké sedáky pro snadnější vstávání, nepodjedou, když se o ně člověk opře, pohodlně se v nich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].