Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Plena pro Babiše

Stát chce vyšší porodnost, přitom ale kupí chyby v rodinné politice

Pokud nedošlo k nečekané změně, odehrál se zkraje tohoto týdne v sídle premiéra možná nejoriginálnější politický protest v českých dějinách. Během něj přišla v pondělí ráno do Strakovy akademie skupina rodičů (matek zejména) a v podatelně úřadu zanechala malé balíčky, určené Andreji Babišovi. Uvnitř každého z nich nalezl adresát použitou dětskou plenku s „dárkem od našich nejmenších“, tedy s obsahem, kvůli kterému se právě pleny navlékají. Tím chtěli protestující vládě „poděkovat za to, jak hezky se stará o rodiny“.

Provokativní happening organizovaný socioložkou Michaelou Trtíkovou Vojtkovou a výtvarnicí Marií Lukáčovou (obě přispěly produkcí svých vlastních dětí) inspirovala zpráva z počátku minulého týdne, podle níž Babišova vláda, přesněji koaliční rada vládních stran ANO a ČSSD, ustoupila od původního plánu navýšit celkově o osmdesát tisíc rodičovský příspěvek pro všechny děti do čtyř let a rozhodla se slib zúžit pouze na nově narozené děti, jež přijdou na svět po 1. lednu 2020. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která původní návrh prosazovala, sice přislíbila, že se pokusí v rozpočtu objevit rezervy tak, aby se našlo potřebných osm miliard pro zahrnutí všech dětí, zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by se jí to mělo povést.

Zaděláno je tedy na další zklamanou naději na to, že stát vytvoří rodičům (zejména matkám) důstojnější podmínky pro spokojený a plnohodnotný život, v němž je místo pro rodinu, pracovní naplnění i šance na slušnou životní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].