Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Zuzana Čaputová a chyba systému

Proč se neznámá kandidátka stala lídrem voleb a co se od ní mohou Češi naučit

Dokonalí politici neexistují. Názor na ně si vytváříme na základě zkušenosti, ale i obav či naopak naděje. A přestože někoho známe roky, můžeme být překvapení, když se dostane do nečekané situace. Například Roberta Fica na Slovensku všichni znají. Je v politice dlouho, takže si většina myslela, že ho má přečteného – populista, který víceméně ctí pravidla. Ale když se mu začal hroutit politický svět, byl tu najednou jiný Fico. Destruktivní a všehoschopný.

Favoritce prezidentských voleb Zuzaně Čaputové se vyčítá, že není dostatečně známá. Její životní příběh však ukazuje jasnou cestu. Pakliže někdo chce stavět jistotu (zavedení politici) proti nejistotě (nováček Čaputová), svým způsobem má pravdu. Každý může vidět, kam zemi zavedl Vladimír Mečiar a Fico. Komu se to líbí, může volit bez zaváhání jejich kandidáty Štefana Harabina či Maroše Šefčoviče. Pokud ale voliči chtějí změnu, je ona „nejistota“ jedinou nadějí.

Autentický člověk

Zuzana Čaputová přichází zdola. Střetávala se s mocnými o podobu společnosti jako právnička, aktivistka a poslední roky i jako politička. Do prezidentské volby nevstoupila proto, že by byla bohatá (v posledních letech je to častý impulz) a měla dojem, že to jí dává mandát. Nemá za sebou finanční či ekonomickou skupinu. Nestojí za ní ani velká politická strana. Kampaň si odpracovala sama s pomocí dobrovolníků. Když jsem se před pár měsíci ptal svých slovenských kolegů, jestli má šanci, nenašel se hlas, který by tvrdil, že ano. Tahle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].