Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Stavte jádro za svoje

Ruský atomový byznys má zájem o propojení s českými firmami. Nabídka ale rozhodně není zadarmo.

Poradce prezidenta Miloše Zemana pro energetiku Martin Nejedlý se netají tím, že ve světě lobbuje za české firmy. Před časem Nejedlý Respektu potvrdil, že se v Moskvě účastnil jednání s vedením jaderné společnosti Rosatom, která se v Česku uchází o zakázku na rozšíření jaderné elektrárny Dukovany. Při rozhovorech mimo jiné zaznělo, že české firmy mají zájem o kontrakty od Rusů tam, kde stavějí nebo plánují stavět jaderné elektrárny.

Kdyby k tomu došlo, Rosatom by to v budoucnu mohlo zvýhodnit při tendru v Česku. Mohl by totiž argumentovat, že je úzce provázán s českým byznysem. Dosud nebylo jasné, jak přesně si Rusové spolupráci s Čechy představují, detaily nyní upřesnili členové delegace ruského ministra průmyslu Denise Manturova, jež minulý týden navštívila Prahu.

Ministryně říká ne

Podle informací Respektu je ruská vláda spolupráci s českými firmami nakloněna, ale jen za té podmínky, že by jim na to půjčila peníze Česká exportní banka a za úvěry by ručila Exportní garanční a pojišťovací společnost, tedy český stát. V praxi by to vypadalo tak, že české firmy by od Rusů dostaly kontrakty na dodání techniky na konkrétní jaderné stavby, její pořízení by však financovali Češi.

V případě Ruska jde o riskantní projekt, protože se v minulosti ukázalo, že řada podobných půjček se v dalších letech stala nedobytnými. Nejznámějším takovým projektem je problematická stavba sibiřské elektrárny Poljarnaja. Jejím hlavním dodavatelem byla tuzemská společnost PSG, finance…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].