Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Orel nad horami

Na prérii stojí letiště ve tvaru indiánských stanů. Kolem je pustina, ze které se zvedají Rocky Mountains (Skalnaté hory) a pár mrakodrapů milionového hlavního města státu Colorado, Denveru.

Colorado je můj nejoblíbenější americký stát. Možná proto, že jsem tam kdysi vykouřil obří vodní dýmku míru s tehdejším náčelníkem Navahů a po tomto rituálu jsem uviděl nejen svět v trochu veselejší podobě, ale také jsem dostal velkou chuť k jídlu, kterou náčelník hned zahnal pečenou kukuřicí.

Když najedete u města na jednu z hlavních amerických dálnic spojujících východní a západní pobřeží, Interstate 70, někde mezi srdcem a mozkem se zažehne nějaký prapůvodní pocit dobývání Divokého západu, kombinovaný se záchvěvy zlaté horečky, který z fantazie chlapce přetrvává i ve dnešním, racionálními úvahami zmoženém muži.

Planina kolem Denveru je v nadmořské výšce Sněžky a „sedmdesátka“ se pomalu šplhá do hor k Eisenhowerovu tunelu ve výši 3401 metrů nad mořem. Silnice je sevřená mezi kopce, které v dálce rámují čtyřtisícové zasněžené štíty hor, a po obou stranách jsou do skály vestavěné zbytky zmíněného romantického období. Rozpadající se domy, staré doly na zlato a stříbro a všude kolem lesy a sníh, který vítr honí po stromech ve velkých vírech.

Někdy na „sedmdesátku“ spadne lavina. Lemují ji cedule se vzkazy pro řidiče kaminonů: Truckers, pokud vám selžou brzdy, nesjíždějte k nám do vesnice, ale pokračujte po dálnici!

Než byl postaven Eisenhowerův tunel, jezdilo se na západ…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].