Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Amerika se vrací

Babiš v Bílém domě je jen jedna kapitola dramatičtějšího příběhu

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Šéfka americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Gina Haspel má jistě hodně práce, přesto si minulý týden v programu našla dostatek času na schůzku s českým předsedou vlády. Andrej Babiš se tak stal prvním českým premiérem, který oficiálně jednal v centrále CIA v Langley, ještě důležitější ale byla přítomnost muže, který ho doprovázel. Byl jím ředitel kontrarozvědky BIS Michal Koudelka. To zároveň vyvolává otázku, co asi musel v USA tak naléhavého řešit.

Kdyby si Gina Haspel chtěla s Koudelkou vyměnit nějaké informace, nemusel se kvůli tomu trmácet přes oceán. Mohli si je poslat písemně nebo přes podřízené. Koudelkovu přítomnost v Langley je proto především nutné číst jako symbolické gesto šéfky CIA a americké administrativy s cílem podpořit ho. Ředitel tuzemské kontrarozvědky a s ním i celá BIS jsou řadu měsíců trnem v oku prezidenta Miloše Zemana, který opakovaně Koudelku kritizuje a zpochybňuje jeho schopnosti i celou službu. Prezident se viditelně chce šéfa BIS zbavit, což se v politickém zákulisí vysvětluje jako důsledek Zemanovy nespokojenosti, jak moc vidí Koudelka pod prsty hradním poradcům s vazbami na Rusko.

BIS se také Zemanovi opakovaně vzepřela a navzdory jeho snahám jít na ruku Kremlu vždy upřednostnila národní bezpečnost a západní zakotvení země. Ať už šlo o vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA, vyhošťování ruských špionů nebo varování, že plánovaná jaderná zakázka by z bezpečnostních důvodů neměla být svěřována Rusku. Ve všech…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].