Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Spolu u pracovního stolu

Coworking je sdílení kanceláří i nový přístup k práci

Lepší než doma. (Hala ve WorkLounge)
Lepší než doma. (Hala ve WorkLounge)

Tento článek vzniká trochu jinak, ve sdílené kanceláři zvané coworking. Začínáme na pohodlné pohovce ve velké hale zvané lounge. Pohovka je ze sametu, hraje tichá hudba, z oken je výhled na Václavské náměstí. Připomíná to trochu kavárnu a trochu obývák. Ale pracuje se tu. U stolků a na pohovkách posedávají další lidé s počítači sami nebo ve skupinkách a tváří se zaměstnaně. Je slyšet úryvky z hovorů a slova pojištění, pozice, makléř, smlouva, program. Mluví se tu anglicky, německy i rusky.

V průběhu dopoledne lidí přibývá, cizí rozhovory nabírají decibely a začínají rušit. Je čas přesunout se ze společné haly do klidu vlastní kanceláře. Jsou to kóje se stěnami z matného skla, kam se vejde jen pracovní stůl a židle. Někde jsou stoly dva, někde čtyři, spíš než vyslovení solitéři tu pracují malé firmy. Někde je mezi stoly natažena spousta drátů – tak se pozná IT podnik, programátorů a IT expertů je tady hodně. Dále tu najdeme personální agenturu, realitní kancelář, překladatelku, lidi z marketingu. Nepracují spolu, ale vedle sebe. Ve sdílené kanceláři, coworkingovém prostoru WorkLounge v Praze.

Podle společnosti Cushman & Wakefield je v České republice momentálně přes sto takových sdílených kancelářských prostorů – nejvíc v Praze, ovšem také v Brně, Olomouci či Ostravě. Většina z nich vznikla v posledních třech letech. Na čtvereční metry to není nijak velký…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].