Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Největší výzva pro Čechy

Když už i vláda ví, že nejdůležitějším tématem je „boj s klimatickou změnou“, měla by začít něco podnikat

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Následující text může fungovat jako vzkaz budoucím generacím. V únoru 2019 ministr české vlády přiznal, že největší výzvou, která Česko čeká, je životní prostředí. A nejde o ochranu sysla či žáby, jak se tu s oblibou karikuje. Svět budoucích generací už nebude stejný jako dnes. „Tahle země nebude řešit větší problém než boj s klimatickou změnou,“ prohlásil ministr životního prostředí Richard Brabec. Silná slova. Jenže zároveň dodal, že se nic moc nedá dělat. A vláda ani nic moc nechystá. Takže pokud se, milé budoucí generace, divíte stále častějším výkyvům počasí – vedra, mrazivé zimy, sucha, velké deště –, my jsme ti viníci.

Je mi jasné, že v Česku je populárnější debata, jestli se vůbec něco mění. S dovolením však tuto zbytečnou pasáž přeskočím. Změny jsou evidentní – usychající stromy, prázdné studny, vyprahlá pole – a není třeba s polemikami ztrácet čas. Ale i ti, kdo mají pochybnosti, by mohli připustit, že ať už to je jakkoli, proč se nepřipravit?

Štěstí přeje připraveným, říká známé pořekadlo. Nejde o to panikařit, vyvolávat apokalyptické vize, ale snižovat možná rizika. A když už i vláda ví, že nejdůležitějším tématem je „boj s klimatickou změnou“, měla by začít něco podnikat. Nepřemýšlet jen o tom, co jí přinese hlasy, ale co lidem skutečně pomůže. Krátkodobé zisky dokáže zúročit s bravurou sprintera, chtělo by to však i nějaké maratonce.

Evropská komise minulý týden představila svou vizi využití evropských dotací pro Českou republiku. Mimo jiné určuje dva nejdůležitější cíle: Podpořit modernizaci ekonomiky – Češi jsou totiž vystaveni velkému riziku plynoucímu z rozšiřující se automatizace výroby – a zlepšit péči o životní prostředí. Zatímco tedy Andrej Babiš mluví o tom, že chce stavět dálnice, Evropská komise hledí na potřeby země v delším výhledu. Budování dálnic vidí také jako potřebné, ale protože je Češi nedokázali za léta postavit, je to teď už jen na nich.

Nezbývá než doufat, že vláda pochopí, kde leží skutečná výzva pro českou zemi. Chtělo by to vyvolat celospolečenskou debatu za účasti vědců, politiků, intelektuálů a dalších. Tak, aby bylo jasné, že tohle je naše priorita.

Jestli se to nepodaří, půjde jen o další kapitolu zdejší politiky, která v drtivé většině dokáže výzvy vyčíst až zpětně z historických publikací. Ačkoli vlastně ani to ne.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 10/2019 pod titulkem Největší výzva pro Čechy