Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Bernard-Henri Lévy: Hnutí ANO je NE Evropě

S francouzským filozofem nejen o jeho divadelním turné

Bernard-Henri Lévy • Autor: Milan Jaroš
Bernard-Henri Lévy • Autor: Milan Jaroš

Francouzský filozof a provokatér Bernard-Henri Lévy oslavil sedmdesátku a právě se chystá opět zahýbat veřejným míněním na kontinentu. Vyráží na turné se svojí divadelní hrou o Evropě, kterou chce vzpružit její zastánce a kritiky přesvědčit, že se mýlí. Respektu poskytl Lévy exkluzivní rozhovor a mimo jiné řekl, že místo v jeho hře, která bude mít premiéru také v Praze, má i Andrej Babiš.

Co vás, filozofa, esejistu, spisovatele, vedlo právě k takové formě vyjádření?

Bezesporu jisté bláznovství, protože jezdit po kontinentu s divadelním monologem a upravovat ho pro každou zemi zvlášť je značně bláznivý nápad. Ale seriózněji řečeno: divadelní hra je dobrý nástroj pro naléhavé situace. 

Nacházíme se v naléhavé situaci? V jaké přesně?

Duše Evropanů je ohrožená a tím i celá evropská konstrukce. Napadlo ji sobectví a strach. Lidé se semkli okolo národních identit, uzavírají se před každým, kdo není jako oni, a před vším, co jim připadá cizí, což bylo nejvíc vidět během migrační krize. Zřekli se pohostinnosti, odpuštění a spolucítění, které stojí v srdci poválečného usmíření na kontinentu. A volí protievropské strany. 

Lze to změnit jednou hrou?

Pro napsání hry jsem se rozhodl loni v létě, v době, kdy jsem četl všechny ty chmurné zprávy o nárůstu nacionalistických stran v Evropě. Měl jsem pocit, že se pohybuju mezi lidmi – nejen tady v Paříži –, kteří mi nerozumějí, nechápou naléhavost situace. Nabyl jsem přesvědčení, že jsme svědky rozkladu Evropy a je nutné tomu čelit.

Jaká je zápletka hry?

Hra Looking for Europe (Hledání Evropy) je o spisovateli, který má přednést zahajovací projev o Evropě na konferenci v Sarajevu. Publikum bude po celou dobu sledovat, jak si připravuje řeč v hotelovém pokoji. Tyhle hlavní kontury zůstanou všude stejné, ale budu měnit obsah spisovatelova monologu, jeho hledání Evropy, podle reálií a událostí v konkrétní zemi, kde právě budu.

Má si to člověk představit tak, že se budete z pódia strefovat do protievropských politiků?

Mým primárním cílem není se do někoho strefovat nebo někoho kritizovat. Budu samozřejmě polemizovat s argumenty populistů, ale hlavně budu mluvit o tom, v čem je Evropa jedinečná. Problém bitvy, v níž se nacházíme, je, že liberálové, demokrati, zastánci Evropy, jsou v defenzivě.

Jak bude vypadat verze Looking for Europe pro Česko?

Budu mluvit o svém vztahu k Praze. Na scéně se mnou ožijí velké osobnosti českých dějin jako Václav Havel, spolupracovníci Charty 77, spisovatel Franz Kafka, přes moje slova se do Čech na chvíli vrátí Milan Kundera. A pak se budu věnovat populistickému pokušení, které se usadilo na vrcholu moci ve vaší zemi.

Koho nebo co nazýváte populistickým pokušením v Česku?

Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. Které je tedy ve skutečnosti hnutím NE.

Proč NE?

Protože ANO je NE Evropě, NE kritickému rozumu a osvícenství, NE multikulturním dějinám Prahy, NE odkazu všech evropských velikánů od Erasma po Havla. Nechci předem všechno prozradit. Přijďte na představení a uvidíte. Mohu říct jen to, že budu mluvit o Andreji Babišovi na scéně, ta hra je i o něm. Zmíním některá jeho vyjádření, některé kroky a budu s nimi pracovat.

Vzhledem k tomu, že ze zemí střední Evropy budete hrát v Česku, Maďarsku a Polsku, znamená to, že mezi Viktorem Orbánem, polskou vládou a Andrejem Babišem děláte rovnítko?

Andrej Babiš je ve srovnání s Viktorem Orbánem samozřejmě úsměvný, ale srdce Evropy bije v Praze a právě teď čelí tohle srdce populistickému pokušení, jak jsem řekl výše. Evropa – v rozporu s tím, co si myslí většina Francouzů – není jen francouzsko-německá osa. Je to taky středoevropská kultura, literatura, mystika.

Jaká je vlastně vaše pracovní metoda, když musíte mít přehled o dění ve dvacítce různých evropských zemí? Jak se připravujete na představení?

Nemám žádný tým rešeršistů okolo sebe, pokud se ptáte na tohle. Když ve hře mluvím o městech, která mám rád, a o spisovatelích, které jsem četl, nemusím se na to nijak zvlášť připravovat. Jinak sleduju, co se děje, čtu noviny, sleduju zprávy a sociální sítě, umím si vyhledat, co potřebuju, a mám komu zavolat, pokud chci něco přesně přeložit. Zatím jsem si poradil.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].