Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Toxický příběh

Toxický je podle slovníku Oxford Dictionary slovo roku 2018, hojně vyhledávané a používané a tak nějak vystihující naši toxickou realitu. V češtině se rutinně překládá jako jedovatý, což je škoda. Toxický zní lépe, zlověstněji a má více vrstev i nuancí. Jsme pro jeho větší zaužívání, proto jsme mu věnovali následující příběh z jednoho toxického maloměsta.

Toxík byl mopslík. Rád si hrával na nedaleké skládce plné podezřelých sudů. Jeho panička Jiřina pracovala v městečku na poště a holky z pošty ji dost pomlouvaly. Jednoho dne za ní přijela sestřenka z Prahy. Jiřina ten den přišla z pošty s pláčem, vyslechla, schovaná za balíky, zase nějaké drby. Jiřina je na skládce jako doma, říkaly si kolegyně. Zmije jedovaté (toxické).

To je toxické pracovní prostředí, řekla sestřenka. Sama pracovala v ekologické organizaci, která bojovala proti skládkování toxického odpadu. A proto tu vlastně byla, už dlouho ji sžíraly toxické myšlenky, že tu na skládce něco smrdí – toxiny? Večer se Jiřina se sestřenkou lehce intoxikovaly ryzlinkem a poslouchaly Britney Spears. A zrovna když hrála píseň Toxic, rozštěkal se Toxík.

No ano. Na skládce se něco děje. Někdo tam něco vykládá. Asi další sudy. Sestřenka rychle přivolala celou ekologickou organizaci, která naštěstí hlídala nedaleko. Ano, ano, sudy s toxickým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].