Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Podezřelá lehkost

Talentovaný německý novinář si kompletně vymyslel část všemi oceňovaných reportáží

Claas Relotius • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Claas Relotius • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Nejúspěšnější německý časopis Der Spiegel zasáhla těsně před Vánoci aféra, jakou ve své historii ještě nezažil. Díky ostražitosti jednoho redaktora se provalilo, že novinářská hvězda časopisu Claas Relotius si v zahraničních reportážích vymýšlel postavy, popisované situace si upravoval tak, aby dosáhl silnějšího čtenářského efektu a některé příběhy si od začátku až do konce úplně vykonstruoval. Relotius byl považován za jednoho z největších talentů své generace, v pouhých 33 letech čtyřikrát vyhrál cenu pro nejlepšího německého reportéra a bodoval i v mezinárodních soutěžích. Když mu porotci předávali ceny, často oceňovali „neuvěřitelnou lehkost“, s níž plynou jeho texty.

Pro Der Spiegel psal sedm let, během nichž publikoval asi 60 reportáží, přičemž nejméně 14 z nich obsahuje závažné manipulace. Vedle toho psal i pro další velké redakce: Die Welt, Die Zeit, taz nebo Süddeutsche Zeitung. Der Spiegel se k problému postavil čelem: Relotius okamžitě skončil, redakce se čtenářům omluvila, případ byl označen jako „dno v sedmdesátileté historii časopisu“ a redakce nyní zjišťuje, v jakých textech a co všechno si kolega vymyslel. Aféra významně podrývá důvěru v uznávaný investigativní časopis, navíc ve chvíli, kdy se Der Spiegel a další média sázející na kvalitu informací po celém světě snaží být protiváhou konspiračních webů a populistických politiků. Případ Relotius má ale i světlou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].