Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Politika

Devítkový rok

Mise Respektu zůstává od prvních revolučních dnů stále stejná

Kolportér, jeden z mnoha. • Autor: Ludvík Hradilek
Kolportér, jeden z mnoha. • Autor: Ludvík Hradilek
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Právě končící rok přinesl několik velkých historických výročí, která rozproudila živou debatu o povaze české společnosti. Ten právě začínající skýtá sice jen jedno takové, troufněme si však tvrdit, že pro naše životy je to výročí vůbec nejdůležitější.

Bylo by krásné slavit třicet let od listopadové revoluce tak, jako slaví své životní jubileum zdravý, spokojený a úspěšný člověk. S příjemnou nostalgií nad lety uplynulými a s bezstarostnou důvěrou v ta, která přijdou. I česká demokracie má své dobré důvody se radovat, přinejmenším proto, že nikdy předtím v minulosti netrvala tak dlouho, nebyla tak pevně ukotvená v mezinárodních strukturách a neskýtala svým občanům tolik hojnosti.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Přesto to však vypadá, že naše podzimní oslavy budou připomínat spíše jubileum člověka, který se právě vrátil od lékaře po komplexní prohlídce a s jeho zdravím to nevypadá úplně dobře. Žádná z diagnóz sice není nevyléčitelná, ale některé by se mohly celkem ošklivě zvrtnout. Při přípitku s přáteli se náš jubilant bude sice usmívat, ale hlavou mu poběží myšlenky, co všechno udělal špatně a co musí ve svém životě změnit, aby vydržel do příštích kulatin.

To je sice méně veselá, ale nakonec o to důležitější perspektiva. Až sílící autoritářské choutky českých politických vůdců v posledních letech nás přiměly naplno docenit důležitost pravidel, klíčových institucí, ideových map a všelijakých bezpečnostních pojistek, které otcové zakladatelé a matky zakladatelky dali do vínku našeho státu tehdy v jeho počátcích. Celou tu záchrannou síť, jež nenechá demokracii padnout, když někdo přeřízne jedno lano.

Obsahově nezávislá a profesionální média považujeme za jedno z důležitých lan takové sítě a jsme hrdí na to, že je Respekt se svobodnými českými dějinami spojen tak těsně – už tím, že vznikl z nezávislých podzemních novin hned druhý den po 17. listopadu.

I my budeme letos slavit své jubileum a chystáme pro vás pár překvapení. V jednom ohledu ovšem překvapovat nehodláme, zakládáme si na vlastní předvídatelnosti. Naše mise zůstává od oněch prvních revolučních dnů stále stejná: přispívat pravdivou a profesionální novinařinou k tomu, aby česká demokracie svá další „devítková“ výročí mohla oslavit ve zdraví.

Vážené čtenářky

a vážení čtenáři,

vše dobré v roce 2019 vám přeje

Petr Třešňák

zástupce šéfredaktora

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 1/2019 pod titulkem Devítkový rok