Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Nakonec to přijmeme

Na co v debatě o povinnosti zdejších mateřských škol přijímat dvouleté děti upozorňují lidé z terénu

Irena Holemá
Irena Holemá

Ředitelé a ředitelky tuzemských mateřských škol říkají, že pro ně novinka – společně s inkluzí a povinným posledním rokem školky – bude znamenat značnou zátěž. „Neodmítáme dvouleté děti ve školkách. Jen pro ně chceme nejlepší podmínky,“ shrnuje to ředitelka pražské Fakultní mateřské školy se speciální péčí Irena Holemá.

Zdá se, že zákon zavádějící povinnost školek přijímat dvouleté děti nakonec bude platit v původní podobě, protože vláda se za něj postavila. Co by to pro vás znamenalo?

Ten zákon je složitý. Nejen povinností brát dvouleté děti, ale také inkluzí a povinným posledním rokem školky. Na školky se navalí hned tři zásadní změny najednou. Na nás jsou dnes kladeny velké nároky, abychom připravovali předškoláky na přechod do školy – a daří se nám to. V naší školce máme heterogenní třídy, kde jsou spolu různě staré děti, a zároveň integrujeme děti s různými speciálními vzdělávacími potřebami. Příchod dvouletých dětí bude znamenat zcela jiný typ činnosti. Musí mít jiný program, musí být v jiné skupině. My ten zákon nakonec přijmeme, ale jde o to, aby se vytvořily podmínky pro jeho naplnění. Vadí nám, že to vypadá, jako by učitelky z mateřských školek odmítaly dvouleté děti. My je neodmítáme, jen pro ně chceme to nejlepší.

Jaké by měly být ty podmínky?

Děti by měly být v malých, speciálních skupinách, kde nebudou hračky, které jsou nebezpečné pro děti mladší tří let. Takže by nemohly být…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].