Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

K čemu je nám veto?

Juncker navrhuje snažší tvorbu evropské zahraniční politiky

Měli bychom v referendu rozhodnout o tom, jestli se má o zahraniční a obranné politice hlasovat v Bruselu jednomyslně, nebo většinově? Na první pohled těžko najdeme méně srozumitelné téma pro lidové hlasování. Už sama úvodní věta čtenáře trochu vyčerpá – pardon! –, protože po něm vyžaduje sumu znalostí a jistou představivost, aby se s jejich pomocí prokousal k podstatě věci a věděl, o čem je vlastně řeč. S ohledem na momentální popularitu referenda v Česku coby pracovního nástroje politiky ale nelze vyloučit, že se tou otázkou budeme vážně zabývat, a tak je dobré se na ni připravit.

Jsme jiní…

Referendum o způsobu hlasování na evropské půdě o zahraničních tématech vnesl do zdejšího veřejného prostoru minulý týden ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Reagoval na projev šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera na Mnichovské bezpečnostní konferenci, ve kterém Juncker řekl, že by se jednomyslnost v zahraniční a bezpečnostní politice měla odstranit. EU je kvůli tomu podle Junckera ve vleku dílčích zájmů jednotlivých zemí, protože každá má právo veta, a na mezinárodním poli je tím Unie neakceschopná.

Michael Žantovský na to konto napsal na server Echo24.cz blog s argumentem, že případná ztráta národní suverenity v zahraničněpolitickém rozhodování by byla natolik zásadní, že by ji Češi měli stvrdit, nebo odmítnout, stejnou ústavní silou jako samotný vstup do EU, tedy v referendu.

Ředitel Havlovy knihovny po českých voličích chce, aby rozhodli o jedné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].