Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Jsou pořád nebezpeční?

Ze sedmdesátého výročí února ’48 by měl možná Gottwald nakonec radost

Autor: Profimedia, Stock Budget
Autor: Profimedia, Stock Budget

Právě jsem se vrátil z Hradu a pan prezident moje pozvání na sjezd přijal, oznámil minulý týden předseda komunistické strany Vojtěch Filip. Jeho výrok zněl sice trochu jinak, fakticky si při tom ale mohl krátce před sedmdesátým výročím února ’48 připadat jako jeho dávný vzor Klement Gottwald. Slovo „vzor“ není zřejmě až tak nadsazené. Čeští komunisté se dodnes otevřeně a hrdě hlásí k vrahovi, který se dostal k moci díky demokratickým volbám a šikovností i úskočnými manévry pak Československo ovládl a zavedl jej do vod krutého stalinismu následovaného všeobecným úpadkem celé kdysi úspěšné a průmyslově rozvinuté země.

Komunisté za to skončili v hlubokém opovržení, ale zdaleka ne u celé společnosti. V loňských říjnových volbách sice získali rekordně málo hlasů, ale jen kvůli tomu, že se celá česká politika posunula k extrémním pozicím a komunistické hlasy dostali populisté. I s hubenějším výsledkem se ale komunisté těší největšímu vlivu od revoluce. Prezident Zeman se jim odvděčuje za podporu, rád by je viděl jako součást koaličních jednání a přijede na jejich jarní sjezd. Premiér Babiš komunistům pomáhá při posilování politické moci ještě víc – spoléhá na jejich podporu při hlasování o důvěře své druhé, právě vznikající vládě. Má se kvůli tomu cítit česká demokracie v ohrožení?

Připraveni pomoci

Komunistům sice nerostou preference, sebevědomí však ano. Minulý týden se jejich předseda Vojtěch Filip rozčílil v televizi, protože se tam o KSČM mluvilo jako o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].