Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Vítězný Írán, mazané Rusko – a Trump?

Vede se boj o to, kdo bude utvářet arabský svět

Být optimistou je dnes snadné. Skoro všude na světě ekonomika stoupá a válek ubývá, chudoby a nemocí je méně. Je tu ale Blízký východ.

Sýrie je pořád rozvrácená. Ze země již uprchlo více než pět milionů lidí. Jemen souží nejhorší hladomor na světě a válka tam jen tak neskončí. Irák, který se sotva vzpamatoval ze své občanské války a bojů proti Islámskému státu, odhaduje, že na obnovu potřebuje asi sto miliard dolarů. A takové peníze nemá. Navíc v této oblasti stále existuje riziko ještě většího konfliktu. Sledujeme boje Turecka s prostředníky USA a mezi Izraelem a Sýrií se střílelo. Americké nálety v Sýrii nedávno zabily možná desítky ruských žoldnéřů a mezi bývalými protivníky studené války může nastat nepříjemná eskalace.

Vypadá to, že Trumpova administrativa se o řešení vrtkavé situace příliš nestará. Její strategií, dá-li se to tak nazvat, bylo zintenzivnit protiíránské postoje – zahraniční politikou pověřit subdodavatele, Izrael a Saúdskou Arábii. Nedávné události však jasně ukázaly, že to nezabírá.

Znalec Vali Nasr v posledním čísle časopisu Foreign Affairs požaduje fundamentální přehodnocení politiky Washingtonu vůči Íránu. Administrativa jedná podle domněnky, že nestabilita na Blízkém východě je výsledkem sílících snah Íránu o šíření své ideologie. O Íránu se na washingtonských chodbách často říká, že „je zajímavější jako záležitost než jako země“.

Američané musí realitu přijmout, aby ji mohli změnit.

Nasr ukazuje, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].