Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Lejno od TV Barrandov

Řešit Zemana nemá skoro smysl, s pověstí Soukupovy stanice už to tak snadné být nemusí

Miloš Zeman vítězí v prezidentských volbách • Autor: Matěj Stránský
Miloš Zeman vítězí v prezidentských volbách • Autor: Matěj Stránský

Kdo se rozhodl minulý čtvrtek dívat na první povolební vystoupení prezidenta Miloše Zemana na TV Barrandov, zariskoval, že se mu nadlouho zapíše do hlavy. Přitom není o co stát.

Pokaždé když Zeman veřejně promluví, musíme počítat s jeho zálibou nadávat lidem, kteří mu nějak zkřížili cestu. Obvykle to odnesou novináři, pokud by ale o Zemanově sprostotě, papalášství, ignorování ústavy nebo podezřelých kšeftech jeho družiny informovali veřejnost zedníci nebo řidiči autobusů, nadával by Zeman do „největších idiotů, jaké kdy potkal“ zedníkům či řidičům autobusů.

Tentokrát jsme však byli svědky něčeho kvalitativně většího než jen „idiotů“. Zeman si vybral jednoho ze svých tvrdých, ale slušných kritiků, uvedl do kamery jeho jméno, médium, kam píše, a mluvil o něm jako o lejnu hyeny.

Příště možná provede něco fyzického.

Na vyznění nic nemění, že Zeman jako učenlivý manipulátor formuloval celou věc tak, že souhlasí s Janem Kellerem, europoslancem a normalizačním komunistou, který tuhle nadávku použil vůči dotčenému muži jako první.

Pomiňme teď výjimečně pohoršení nad tím, že prezidenta České republiky natolik rozdovádělo znovuzvolení do dříve poměrně váženého úřadu, že se tak rychle rozhodl jednou provždy zbortit všechny poslední zbytky verbální zdrženlivosti, které mu v třiasedmdesáti letech zbyly. Příště můžeme čekat, že hlava státu provede něco fyzického, protože ve slovech už o moc dál jít nejde.

Zajímavější je ale v tuhle chvíli druhý aktér onoho čtvrtečního televizního večera – majitel a ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup. Jako novinář, jakkoli na částečný úvazek, by měl být vlastně taky idiot, patrně se ale nějak cítí ze Zemanovy škatulky idiotů vyčleněný. Důvody nejsou jasné, přestože Soukupovy profesionální návyky zatím podle ohlasů z branže patří spíš k těm slabším. Každopádně při rozhovorech nevykazuje známky nějakého nesouhlasu, naopak se naučil snaživě přikyvovat, nebo dokonce Zemanovi na jeho fekální smeče nahrávat.

Teď se však zdálo, jako by lejno hyeny zaskočilo i samotného Jaromíra Soukupa. Neodporoval, to ne, naopak dal rutinně najevo, že souhlasí, trochu se ale snažil zahrát zemanovské téma hyen do autu a přejít k jiné, poměrně kontroverzní otázce: „Pane prezidente, co jste celý týden dělal?“

Ať už Zeman svého spolustolovníka skutečně zaskočil, nebo ne, na Barrandově by si měli pustit zmíněnou pasáž ještě jednou a popřemýšlet nad ní. Zášti a sprostých urážek plné promluvy starého pána, jimž poskytují nerušený průtok, padají i na jejich hlavy. Řešit Zemana nemá skoro smysl, zvlášť když voliči dali tomuto chování pardon a jiné volby jej už nemohou umravnit. Zbývá si přát, že Česko stojí na dostatečně silných základech, aby prezidenta s výrazem a slovníkem zlověstného skřeta ve zdraví přečkalo a pak zkusilo uvést prezidentský úřad zase do pozice elementární úcty.

Se Soukupovým Barrandovem to tak snadné být nemusí. Pověst média, které si akorát mnulo ruce nad procentíky sledovanosti, když v něm Zeman nerušeně štval proti konkrétním lidem jen proto, že se mu nelíbil jejich názor, už Barrandovu nikdo neodpáře.

Text je z rubriky Pravda a láska, kterou najdete pravidelně v týdeníku Respekt

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 7/2018 pod titulkem Lejno od TV Barrandov