Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Automat bez domova

Nonstop „krmič hladových“.
Nonstop „krmič hladových“.

Obchodní centrum v britském Nottinghamu je prvním místem, kde je umístěn automat, který má za úkol nakrmit bezdomovce. Zásobený je vodou, ovocem a zeleninou, sendviči či energetickými tyčinkami, ale také teplými ponožkami, zubními kartáčky, dámskými tampony, a dokonce i knihami. „Pokud tenhle automat dostane někoho z ulice, bude to úspěch. Jeho primární úkol ale je zmírnit chudobu a utrpení bezdomovců,“ popisuje Huzaifah Khaled, který s myšlenkou automatu přišel.

Co přivede mladého člověka, ani ne třicátníka, na myšlenku výdejního automatu pro bezdomovce?

Studoval jsem na Cambridgi práva a na univerzitu jsem z Nottinghamu dojížděl vlakem. Britská nádraží fungují na bezdomovce jako magnet, patří k místům, kde se shlukují nejčastěji. Já si s některými z nich začal povídat, koupil jim třeba kafe a za nějaký čas jsme navázali i přátelství.

Bavili jsme se samozřejmě o tom, jaké se jim dostává pomoci. Existují různé charitativní organizace, které se starají o bezdomovce, centra, kde mohou přespat, umýt se, najíst, v zimě ohřát. Došlo mi ale, že pokud nemáte žádné peníze, je problém se k těmto základním potřebám vůbec dostat, protože se do charity nemáte jak dopravit, a taky že třeba jejich otevírací doba může způsobovat potíž. Napadlo mě, že takovýhle výdejní automat by mohl být efektivním způsobem pomoci – s nonstop otevírací dobou, sedm dní v týdnu.

Kdo se stará o to, aby byl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].