Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Učitelé: Půl roku pro sebe

Čeští učitelé dostali na konci loňského roku 15 procent navíc, ale všichni víme, že je to málo. Na to, aby se dostali aspoň na zdejší vysokoškolský průměr, by jejich platy musely podobně růst ještě několik let.

Stále tedy platí, že učitelé patří mezi nejhůř placené vysokoškoláky. O to zajímavější jsou jejich odpovědi v čerstvé anketě Respektu. Otázka „Co by se mělo ve školách změnit, aby se vám lépe učilo?“ přiměla oslovené kantory k úplně jiným úvahám, než jsou peníze. Každý z oslovených přišel s jiným nápadem a odpovědi svědčí o tom, že učitelé svoji práci navzdory jisté nepřízni eráru silně prožívají. Pochopitelný důsledek nízkých platů zmínil jen předseda Asociace pedagogů základního školství a zároveň ředitel jedné z pražských základních škol Jaroslav Štercl. Začínající učitel si vydělá tak málo, že čerství vysokoškoláci se o práci raději ucházejí jinde a školy těžko shánějí chybějící lidi.

Ani když novopečený učitel zamíří do školy, není vyhráno. Pedagogické fakulty totiž zavalí studenty spoustou poznatků z předmětu, který by měli učit. Na to podstatné, jak učit, už ale většinou nedojde. „Fakulta nepracovala s tím, že nejde o nabiflovaná fakta, ale hlavně o to umět je dětem předat,“ stěžuje si v anketě mladý učitel ze středočeských Dymokur Ondřej Holoubek. Sám tenhle handicap řeší tak, že navštěvuje různé kurzy, kde se – navzdory tomu, že má celkem čerstvý titul z pedagogické fakulty – učí, jak učit.

Školství tu nedrží vize politiků, ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].