Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Říkat „jsem pro EU“ nestačí

Pět otázek, které by měl Babiš před příští cestou do Bruselu zodpovědět

Ačkoli je nad slunce jasné, jak výrazně se na nebývalé české prosperitě posledních let podepisuje členství v Evropské unii, jeho odpůrci cítí šanci. Navzdory logice věci se dávají dohromady a poprvé od vstupu do Unie se objevují zcela konkrétní plány na český výstup, který už dostal název – czexit. Vzhledem k rozložení politických sil se tedy zdá, že o českém vztahu k EU může rozhodovat Andrej Babiš a jeho strana.

Proto bylo zajímavé sledovat minulý týden Babišovu první významnější cestu do Bruselu. Sešel se s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a dal několik rozhovorů evropským médiím. Z nich ale vzešly spíš sporné formulace, které by měl český premiér vyjasnit. Celé to lze shrnout do pěti otázek, které by bylo dobré lidem v Česku zodpovědět.

Co? A kdy?

Babiš zvolil v Bruselu neobvyklou komunikační taktiku. Snažil se partnerům vysvětlit, že by měli být rádi za jednání s ním, protože v záloze doma v Česku čekají vlčáci, kteří netouží po ničem menším než výstupu z EU. Babiš proto dodal, že potřebuje od zbytku EU „porozumění“ pro nesnadnou politickou situaci. Problém ovšem je, že porozumění pro vnitropolitické potíže potřebují všichni, zejména Itálie a Řecko, které disponují nehlídatelnou pobřežní hranicí, a jsou tak první na ráně migračním tlakům.

První otázka tedy zní: Jak naopak česká vláda projeví porozumění pro politickou situaci, v níž se nacházejí vládní politici dalších členských států EU?

Babiš v Bruselu vyzdvihoval, že podporuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].