Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Operace kimči

Bobisti připraveni. Sáblíková a Samková už připraveny. Předseda Českého olympijského výboru Kejval už kejval. Nenápadně, protože letošní česká účast na olympiádě v Pchjongčchangu má tajné poslání. Nazývá se operace kimči.

Před jejím zahájením základní fakta. Kimči je tradiční korejské jídlo, fermentovaná zelenina. Většinou se jedná o směs pekingského zelí, mrkve, bílé ředkve, zázvoru a dalších ingrediencí. Vše se hojně zalévá rybí omáčkou a nechá několik dní kvasit, čímž vzniká lahodný pokrm, který Korejci jedí několikrát za den – a také velkolepý puch, kvůli němuž má většina korejských domácností ještě jednu ledničku speciálně na kimči.

Na předchozí korejské olympiádě v roce 1988 se Korejci báli, jestli jim odér kimči nezkazí pověst. Stal se ale pravý opak, svět si kimči zamiloval. Do Česka nový trend dorazil sice až po třiceti letech, je však silný jako jeho puch. Všichni ho chtějí – a i když jedí vepřo knedlo zelo, myslí při tom na kimči. Je cool a trendy. Je nízkokalorické, bohaté na minerály i vlákninu, probiotické, zdraví prospěšné. Za všechny doktory to potvrzuje Martin Doktor, vedoucí české výpravy do Pchjongčchangu. A už rozděluje úlohy.

Bobisti naloží na svůj bob sud kimči. Nasadí mu čepici raškovku a budou předstírat, že je to nový český brzdař. Samková a Sáblíková jsou nejroztomilejší, proto se přestrojí za plyšáky a odkulí sud na letiště. Aby odvedly pozornost, budou zpívat korejské lidové písně s kimči tematikou. V záloze budou připraveni biatlonisté:…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].