Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Rozbalování

Co nám to Ježíšek přinesl? Třpytivý papír roztrhneme a zmačkáme. A pod ním? Krabice. Tohle bude rozbalovací video, jak ho máte rádi. Dejte lajk a odběr. Není nad dlouhé a pomalé rozbalování – a ještě lepší je dlouhé a pomalé rozbalovací neboli unboxing video.

A je z čeho vybírat, Google hlásí 169 milionů položek. Scénáře se přitom moc neliší: člověk před kamerou rozbaluje nějaký nový produkt a komentuje to. Jednoduché, ale funguje to, Unbox Therapy, nejsledovanější kanál zaměřený na rozbalování, má třináct milionů odběratelů. Mladý muž jménem Lewis Hilsenteger si založil kariéru na tom, že před kamerou rozbaluje elektronická udělátka a dívá se na něj násobně víc lidí než na Popelku na ČT. Není to fascinující?

Je. Jako celý unboxing. Teď se snažíme propracovat do naší krabice. Má na sobě obrázky a loga, je to Nike nebo Adidas nebo iPhone? Tak rychle nevíme, ale srdce buší a to je hlavní. Protože jde sice o věci a informace o věcech, ale ještě víc jde o vzrušení z věcí. Čínský předškolák v obleku Spidermana rozbaluje autíčko, někdo vrtačku a někdo vuittonku. Jak jsou krásné a nové a nevinné a čerstvě rozbalené.

Jako náš dárek. Opatrně otvíráme krabici a už se to blíží. Nejdřív ovladač a pouzdro a pod tím další papír, v něm to bude. Je to opojné. Už dlouho. Další zajímavostí unboxing videí je totiž jejich výdrž. Ve světě internetových trendů, které se mění rychlostí megabitů za sekundu, se drží už od roku 2006. Z té doby pochází nejstarší zaznamenané video, kde mladý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].