Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Rok 2018 a proměna společnosti

Co nám přineslo pět let života s Andrejem Babišem

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Každý rok touto dobou shrnujeme uplynulých dvanáct měsíců. Letos ale nebilancujeme jen jednu sezonu, máme za sebou i prvních pět let politického života s Andrejem Babišem. „Je však třeba jasně říct, že Andrej Babiš do vysoké politiky nepatří. Je velkým rizikem pro zdejší politický systém,“ psali jsme před pěti lety, když zbývalo jen pár dní do parlamentních voleb. Důvody, které jsme uváděli, se týkaly nejen minulosti Andreje Babiše a destruktivního přístupu k politice, kdy stranu neřídí, nýbrž vlastní, ale i obřího střetu zájmů, který se v něm pojil a pojí. Vedle politiky totiž také podniká a je majitelem médií.

„Po zkušenosti s babišovským úspěchem je rozhodně třeba zahájit debatu o tom, jak zdejší politický systém chránit před lidmi, kteří náhle projeví chuť propojit své aktivity do trojjediné nekontrolovatelné moci: byznysové, mediální a politické,“ konstatovali jsme pak nedlouho po jeho volebním zdaru v roce 2013. Obavy se naplnily v plné míře a obrana se nenašla – česká politická scéna se de facto rozpadla, Babišem vlastněná média slouží jeho cílům a střet zájmů je tak velký, že už i evropské instituce konstatují, že je nutné s tím začít něco dělat. Přesto impérium bratislavského rodáka roste a roste.

Kladivo a hřebík

Rok 2018 může sloužit jako dobrý příklad proměňující se české krajiny. A nejde jen o politiku samotnou. Jestli totiž začátek roku určovala volba prezidenta, ve které těsně uspěl Miloš Zeman, konec roku by se dal ilustrovat odvoláním Petra…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].