Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Jak opustit nejlepší přítelkyni

Výpravný seriál dává prostor hrdinkám a tématům, od nichž televize spíš drží ruce stranou

Autor: Profimedia, Film Stills
Autor: Profimedia, Film Stills

Když se rozhodla, že kluky porazí, rozzářila se jako svatá bojovnice. Ten den jsem si uvědomila, že když ji budu následovat, přestane být kulhavá noha mojí matky hrozbou. Musím se chovat jako ona. Nespustit ji z očí,“ vzpomíná šedesátiletá spisovatelka Elena v úvodním dílu seriálu Geniální přítelkyně na svůj pocit, kdy jí bylo deset a začalo se rodit osudové přátelství mezi ní a spolužačkou Lilou. Přátelství, které často bolelo jako rána ostrým kamenem, jež ten den létaly vzduchem nad zaprášenou neapolskou ulicí.

Podobné vztahy mezi dvěma ženami a ženská kreativita jsou přes dobovou atmosféru témata, do nichž se seriáloví scenáristé stále příliš nehrnou. Už proto byl seriál Geniální přítelkyně jednou z událostí podzimní sezony. Očekávání však souviselo zejména s předlohou. Americká kabelová televize HBO pro vůbec první sérii natočenou výhradně v italštině sáhla po stejnojmenné tetralogii – bestselleru spisovatelky publikující pod pseudonymem Elena Ferrante, jejíž knihy se v uplynulé dekádě staly literární senzací, ale nikdo neví, jak vypadá ani kde žije. A pozice literárního fenoménu ovlivnila i podobu seriálu s velkorysým rozpočtem, který umožnil stvořit Neapol čtyřicátých a padesátých let, kde se příběh odehrává.

Tvůrci k němu zaujali uctivý přístup jako ke klasice, s níž si není radno zahrávat. K tomu, aby si divák výsledek užil, tak nepotřebuje nutně znát předlohu. Geniální přítelkyně je přesvědčivý dobový seriál s bezchybnou výpravou a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].