Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Bahno ve Vltavě

Vyhazovem Petra Fischera začíná boj o svobodu veřejnoprávních médií

Kde je příliš klidu, tam obvykle – zejména jde-li o řeku – přibývá nevábného bahna.“ Tahle slova pronesl před necelými dvěma lety Petr Fischer poté, co nastoupil do pozice šéfredaktora stanice Českého rozhlasu Vltava. Stanici před ním vedl dlouhých patnáct let Lukáš Hurník. To Fischera v rozhovoru pro portál Opera Plus inspirovalo k tvrzení, že je potřeba Vltavě pročistit prameny a vrátit ji k tradici „objevovatelky nového, burčícího, divokého“. Jak se však minulý týden ukázalo, pro vedení rozhlasu to byl až moc divoký proud.

Fischerovi generální ředitel rozhlasu René Zavoral odmítl prodloužit smlouvu a krátce před koncem roku ho propustil. Důvody jeho nespokojenosti rozhlas zveřejnil v obsáhlé tiskové zprávě. Podle ní se Fischerovi k Vltavě podařilo přitáhnout jen o tisíc posluchačů denně víc a kvůli nárůstu aktuální kulturní publicistiky se prý klasická hudba na stanici „ocitla na druhé koleji“. Nejpodstatnější výtka Zavorala se ale očividně skrývá pod souslovím „ztráta důvěry“.

Přemýšlet nahlas

Petru Fischerovi v mediálním světě patří nepřehlédnutelná pozice ani ne tak kvůli jeho neoddiskutovatelné erudici. Na Vltavě, v jiných médiích i na sociálních sítích vyniká především svou schopností pouštět se do ostrých názorových střetů. V době, kdy sílící politický tlak zahání představitele veřejnoprávních médií do bizarní role beznázorových vyvažovatelů idejí v duchu „pět minut pro Hitlera, pět minut pro Židy“, se Fischer nebojí chodit kamkoli se svou pravdou na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].