Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Zbytečná nedůvěra

Proč se vědcům nelíbí nejnovější evropský zásah proti GMO

Představte si, že někdo najde způsob, jak vystavit starého trabanta radioaktivnímu záření, a změnit ho tím na moderní audinu. Občas sice zázračná transformace skončí nezdarem – vznikne auto bez kol, schází mu motor, někdy má podvozek na střeše –, stačí ale být trpělivý a vybrat si k použití ty nově vzniklé vozy, které jsou v pořádku.

Po čase si ale lidé řeknou, že zkusí přece jen něco méně náhodného, a začnou vyrábět nová auta – sice opět ze starých, ovšem tentokrát cíleně, pomocí kladiva a kleští. Tato metoda ovšem čelí nedůvěře a Evropská unie nařídí, že všechny takto získané vozy musí být natřeny varovnými červenými pruhy, a než mohou vyjet na silnice, musí projít složitými testy. Aut vygenerovaných zářením se to netýká – i ona sice patří do kategorie pozměněných aut, ale dostanou výjimku, protože se v minulosti osvědčila.

Podobnou logikou se v minulosti řídil evropský přístup ke geneticky modifikovaným organismům (GMO). Ozáříte třeba ječmen obyčejným zubařským rentgenem, a aniž tušíte, co jste v jeho genomu natropili, ze vzniklých mutantů vyberete ten s vhodnými vlastnostmi. Je to sice geneticky modifikovaný organismus, nepodléhá ale žádným zvláštním předpisům. Navodíte-li ovšem mutace v genetické laboratoři, spadá výsledek pod přísnou legislativu a musí být na trhu označen jako GMO. Tyto zemědělské plodiny se proto v Evropě už téměř nepěstují.

Dejme tomu, že je to v pořádku. Evropané jsou vůči cíleným zásahům do genomu ostražití, politici jim naslouchají. Jenže…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].