Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Politika

Čistky, nebo očista?

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch má na kontě už šestý odchod ředitele

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch • Autor: Matěj Stránský
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch • Autor: Matěj Stránský

Poslední listopadový den odvolal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) ředitelku pražské Všeobecné fakultní nemocnice, bývalou ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou (ODS). Stala se tak už druhým Vojtěchovým předchůdcem v ministerském křesle – po Svatopluku Němečkovi z ČSSD –, který skončil na postu šéfa velké fakultní nemocnice. Celkem za necelý rok pobytu nového ministra v úřadě padlo už šest ředitelů ministerstvem přímo řízených nemocnic. Co toto personální zemětřesení znamená? Jsou to čistky ANO, které rezort zdravotnictví drží historicky poprvé, či žádoucí očista?

Kofola zasahuje

Adam Vojtěch rozjel ministerskou kariéru zostra: už po pár týdnech ve funkci, navíc ve vládě bez důvěry poslanců, odvolal Svatopluka Němečka (ČSSD), který se po vládním angažmá vrátil do čela ostravské fakultní nemocnice. Vědělo se přitom, že Němeček se s premiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem nemají rádi. Když Němeček zasedal v kabinetu Bohuslava Sobotky, často ministerského kolegu z financí Babiše kritizoval, že jeho firmy zaparkované ve svěřenském fondu expandují do zdravotnictví, a taky se s ním hádal o peníze pro svůj rezort.

Mladý právník Vojtěch byl zároveň považován za člověka, který je Babišovi blízko. Vojtěch, někdejší hvězda televizní pěvecké soutěže SuperStar (s přezdívkou Ken), nastoupil po právech do společnosti MAFRA z Babišova svěřenského fondu, po roce se stal tajemníkem na Babišově financích, za ANO byl zvolen poslancem v Jihočeském kraji.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 34 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].