Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Triky kolem lithia

Pro někoho vstoupí pojem lithium do dějin jako mistrný politický tah, který pomohl hnutí ANO vyhrát volby. Možná záleží pouze na míře politického cynismu. Stejně tak se dá tah s lithiem popsat jako vychytralý, nepoctivý, možná dokonce podlý. Potvrdil to minulý týden, kdy vláda ANO oznámila, že Andrej Babiš a jeho kolegové před minulými parlamentními volbami blafovali. S lithiem totiž najednou nakládají způsobem, o němž mluvili jako o skandálním okrádání státu.

Krátce před říjnovými volbami vystoupil šéf ANO Babiš s prohlášením, že se konkurenční sociální demokracie chystá připravit české občany o pohádkový příjem z těžby lithia v Krušných horách. ČSSD si naběhla celkem rutinním krokem - podepsáním memoranda mezi ministerstvem průmyslu a australskou těžební firmou European Metals Holdings.

„Já to považuju za skandální, protože my jako hnutí ANO určitě nechceme, aby lithium těžily zahraniční firmy. Ty zásoby se odhadují na 87 miliard dolarů,“ prohlásil Babiš začátkem října v České televizi. Tématu se chopili i komunisté a společně s ANO vyvolali mimořádné jednání parlamentu, kde se mluvilo o loupeži za bílého dne a nutnosti schválit zákon, který těžbu a zpracování lithia spolu se zisky nasměruje do českých rukou.

Komunisté sice ve volbách propadli, ANO ale získalo víc, než se čekalo, a jedním z důvodů měla být právě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].