Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Hlen nad zlato

Ve vědě existuje řada ocenění za úspěšně provedený výzkum, od pamětní medaile Akademie věd ČR po Nobelovu cenu. Co ale donedávna chybělo, byla cena za dosud neuskutečněné bádání. Zajímavé je, že s myšlenkou ocenit budoucí vědecký objev nepřišel náš Jára Cimrman, ale polští chemici. Dokonce už dvakrát udělili Cenu za snění o chemii (anglicky Dream Chemistry Award) ve výši patnáct tisíc eur, pak jim ale došly peníze. 

O ceně pro mladé snílky mi řekli před rokem ve Varšavě. A hned mi také nabídli, že bychom ročník 2017 mohli uspořádat společně v Praze, pokud bychom ovšem byli ochotni to celé zaplatit. Odpověděl jsem žertem, že to je nabídka, která se neodmítá. Ve skutečnosti se mi nápad od začátku líbil, a když jsem cenu snížil o třetinu, podařilo se mi přesvědčit i kolegy z našeho pražského ústavu.

Na začátku jsme oslovili stovky renomovaných chemiků z celého světa, aby nám doporučili nadějné mladší kolegy. Ty jsme pak vyzvali, ať nám pošlou svůj projekt snů. Sešlo se nám tak přes třicet přihlášek z nejlepších univerzit čtyř kontinentů. Z nich jsme vybrali pět nejzajímavějších a jejich autory pozvali do Prahy. Zde dostal každý finalista půl hodiny, aby během veřejné přednášky přesvědčil odbornou komisi, že jeho chemický sen je nejen ze všech nejodvážnější, ale také v budoucnu realizovatelný. Mým favoritem byl Australan Justin Chalker, který…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].