Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

DŮM

Počin u Loučné

Amsterdam, Berlín, Lille, Litomyšl. Organizace Landscape Architecture Europe volí každé tři roky počiny z oblasti krajinářské architektury z celé Evropy – a v novém výběru je i realizace z ČR. Je to úprava nábřeží říčky Loučná v Litomyšli, za níž se skrývá rozsáhlá akce: na obou březích řeky a v přilehlém parku vznikla nová hřiště, lávka, vyhlídková plošina i taneční pavilon. Vše po jednání s občany, na základě architektonické soutěže, za peníze Nadace Proměny Karla Komárka a města. Je to povedený příběh a teď, rok a půl po otevření, ještě mezinárodní uznání jako happy end.

ČLOVĚK

Autor: AFP, Profimedia
Autor: AFP, Profimedia

„Moncler, Pyrenex, Canada Goose.“

Značky bund, které zakázala svým žákům nosit škola v anglickém Birkenheadu – jsou příliš drahé a chudší děti se stydí, že na ně nemají.

VĚC

Postupovat po hmatu

Ve veřejných budovách by podle předpisů měly být orientační tabulky, které lze číst i hmatem. Na českém trhu ale vhodné nejsou, a tak se grafická designérka Markéta Oličová rozhodla hmatové písmo a piktogramy vyvinout přímo ve spolupráci s lidmi, kteří špatně vidí. Výsledkem je písmo a sada piktogramů Tactus Type, jež vyhovují zrakově postiženým – a líbí se i těm, kdo vidí dobře. Minulý pátek za ně dostala Národní cenu za studentský design.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].