Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Obchodem se bohatne, nikoli chudne

Trumpova neúčast na asijských summitech ukazuje ústup Ameriky ze světové scény

Ztratit se v cirkuse, jakým je Trumpovo prezidentství, je snadné. Jaké jsou ale jeho širší dopady? Odpověď na tuto otázku pojďme hledat na tři setkání, jež minulý týden proběhla na opačné straně planety.

Východoasijského summitu a setkání zemí ASEAN se spolu s konferencí APEC konanou v Papui-Nové Guineji účastní všechny významné asijské země. Všechny tři akce jsou obzvláště důležité ve chvíli, kdy se celý region snaží vyrovnat s mocenským posunem, jaký se odehraje jednou za generaci – vzestupem Číny. Zúčastněné země kvůli tomu potřebují chápat roli současné světové supervelmoci, Spojených států.

Prezident USA se ale někam vytratil. Donald Trump se rozhodl summity vynechat a poslal na ně svého viceprezidenta Mikea Pence. Čínský prezident Si Ťin-pching, ruský prezident Vladimir Putin a indický premiér Narénda Módí ale vyrazili buď do Singapuru, nebo na Papuu-Novou Guineu, zatímco japonský premiér Šinzó Abe a jihokorejský prezident Mun Če-in navštívili obě místa. Vlastně se účastní všichni, s výjimkou Donalda Trumpa.

Asijské země si neustále stěžují, že i když se Spojené státy vzestupu Číny obávají – a Pence to během svého projevu na summitu zemí ASEAN zopakoval –, vyklízejí zároveň Pekingu prostor. Nenamáhají se účastnit schůzek, formovat jejich program, posilovat spojenectví a prohlubovat svoje vazby v regionu. Trumpův pokračující nezájem jejich strach jen posiluje.

Trumpův efekt je patrný v ochabnutí obchodních jednání v Asii. Před dokončením byly dva mechanismy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].