Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Metal, sex a jak se řekne pes

Jaký věk je legální k provozování sexu v jednotlivých zemích? A kde je v Evropě největší hustota heavymetalových kapel? A kolik je kde laureátů Nobelovy ceny, kolik se vypije alkoholu či jak se řekne pes? Jakub Marian se na svém blogu věnuje lingvistice a matematice, známý je však především díky netradičním mapám.

Co vás přivedlo k vytváření těchto originálních infografických map?

Články na mém blogu byly ze začátku především o matematice a cizích jazycích. Napadlo mě, že bych to mohl zpestřit a pro čtenáře na základě statistických dat vytvořit přehledné mapy o tom, jaké cizí jazyky lidé v jednotlivých zemích ovládají. Mapy měly slušnou odezvu na sociálních sítích, což mě motivovalo, abych v tom pokračoval.

Jak se rozhodujete, která data sledovat?

Statistických dat sleduji obrovské množství, mapy pak ale vytvářím podle chuti. Třeba tematické podle období, takže v prosinci mapu, kdo v jednotlivých evropských zemích nosí dětem dárky. Nebo se věnuje počtu státních svátků, tedy dnů pracovního volna – třeba u nás je jich 13, ale v Británii nula, protože státní svátky v Británii nejsou ze zákona dny pracovního volna.

Mají vaše mapy i politickou agendu? Udělal jste například sérii map týkající se počtu uprchlíků.

Moje politické názory nemají s mapami nic společného. Jde mi především o prezentaci faktů, rozhodně je nepublikuji proto, abych lidem podsouval určitý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].