Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa, Společnost

Pro koho by si měl tuto středu přijít čert?

Fotka autora KATEŘINA ŠIMÁČKOVÁ
KATEŘINA ŠIMÁČKOVÁ
ústavní soudkyně
V ideálním případě by nikdo neměl chodit pro nikoho. Představa, že by mohl přijít čert a odnést někoho, kdo se nám nezamlouvá, nebo někoho, kdo nám škodí, je v zásadě nezdravá. Připomíná představu, že je potřeba některé lidi zavírat na doživotí bez naděje na propuštění nebo udělit trest smrti. Ale pokud bych se držela tradice a přitakala tomu, že prostě na svatého Mikuláše čert někoho odnést musí, zpravidla nejhoršího hříšníka, na jakého narazí – pak mě napadá, že by bylo prima, kdyby čert odnesl mě. Pak bych měla jistotu, že zůstanou na zemi jen soudci a soudkyně, kteří jsou lepší než já. A to by byla docela hezká představa.
Fotka autora TOMÁŠ HALÍK
TOMÁŠ HALÍK
katolický kněz
Vzhledem k tomu, že pracuji v instituci, která příliš dlouho strašila lidi čerty (a občas i dnes straší peklem na zemi – viz debatu o Istanbulské úmluvě), snažím se to vyrovnávat tím, že spíš pomáhám lidem do nebe. Když jsem však slyšel, jak Miloš Zeman při svých permanentních volebních taženích po českém a moravském venkově opakovaně bavil posluchače stále stejnou vousatou anekdotou o pekelném trestu pro Brigitte Bardot (měla sedět na klíně vždy někoho, koho Zeman právě neměl rád), napadlo mě, že možná on a jeho suita by se tam dole cítili mezi svými. Nicméně i jim vyprošuji milost obrácení a pokání.
Fotka autora NIKOLA MUCHA
NIKOLA MUCHA
písničkářka
Pro Řepku a Kristelovou, co provedli Vlaďce. Pro Ortela a Babiša, za tu muziku, co předvádí. Pro všechny prima lidičky, co mi píšou hnusný věci na internetu a pak to čte moje máma a je z toho smutná. Pro toho pána, co v Obřanech srazil paní a pak ho našli nedaleko hořícího bavoráku v Útěchově s nelegálně drženou zbraní. Pro všechny, co hážou odpadky z aut na dálnici. Pro všechny hovada na silnici. Pro Markétu, co se chová jako kráva. A pro mě, co sem zas pila pivo nalačno.
Fotka autora DANA DRÁBOVÁ
DANA DRÁBOVÁ
jaderná fyzička
Čert by si měl vzít ty, kteří se dopouštějí hříchu pýchy, lakomství, závisti a hněvu. To by ovšem peklo muselo řešit čertovský systém podpory bydlení. Dnešní doba má hříšníky za hvězdy, i proto je jich nejspíš víc, než peklo může pojmout.
Fotka autora Petr Čtvrtníček
Petr Čtvrtníček
herec
Pro koho by měl přijít čert vím, ale kam by ho měl vzít, to je otázka. Do kina, do zoo, nebo rovnou do pekla? Ono už prý není, co bývalo...

Peklo není vůbec špatné, říkal mi kamarád, který prožil klinickou smrt a díky ní se dostal do pekla. Po návratu na tento svět byl dost zklamaný. Ale jednu adresu bych měl. Ostrov Severní Sentinel.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 49/2018 pod titulkem Pro koho by si měl tuto středu přijít čert?