Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Tonda Blaník v pekle

Političtí satirici se pustili do pohádky a připomínají, že modernizovat ji není hračka

Původní brko selhalo...
Původní brko selhalo...

S čerty nejsou žerty, oznamuje titul známé pohádky Hynka Bočana z roku 1984. V ní nezkušený pekelník napravuje, co na zemi popletl. Z hlediska zobrazení čerta v české filmové pohádce je název ukázková klamavá reklama. Právě žerty jsou totiž s českými čerty nejvíc. Český čert je mezi světovými pekelníky výjimka: bývá to často tak trochu dobromyslný naiva, který se nechá snadno napálit, ale bývá s ním legrace. Zlo a hrůzu v české společnosti reprezentuje namísto něj žena – v duchu lidového pořekadla „kam čert nemůže, nastrčí ženskou“.

V odlehčené tradici čertů pokračuje aktuálně i nejnovější přírůstek do žánru – pohádka Čertí brko, za níž stojí Marek Najbrt, Robert Geisler a Tomáš Hodan. Trio spojené s postavou politického lobbisty Tondy Blaníka zkouší čerta aktualizovat pro současnou společnost a diváka, který nejen že už dávno na peklo nevěří, ale o jehož pozornost musí klasická kostýmová pohádka soupeřit s animovanými nebo fantasy filmy nabízejícími nadpřirozené postavy a vzorce o boji dobra se zlem v dokonalejším balení. Tady se jde na věc přes mezigenerační linku vztahu otce a nerdovského syna, vtipy a politiku. Čertí brko navíc ukazuje čerta více jako Čecha a pohádkový svět jako českou společnost. Vše doplňuje zásadní dilema, jak vlastně dnes modernizovat pohádku.

Krotká obrana

Hlavním hrdinou Čertího brka je nezkušený čert Bonifác, technicky zručný, nepraktický mileniál, který místo zvládání kouzel vymýšlí zlepšováky. K…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].