Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Babiš, dotace a Evropa

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Před Andrejem Babišem se rýsuje zřejmě vůbec nejvážnější problém. Podle zjištění německých, britských a francouzských novinářů, která vyšla v novinách v sobotu ráno, došel právní servis Evropské komise k závěru, že premiér je ve střetu zájmů, když řídí zemi a zároveň jeho firma Agrofert bere evropské dotace. A firmu má prý pod kontrolou i poté, co tvrdil, že se jí vzdal.

Zatím nevíme, jestli komise právní rozbor přijme a český stát bude donucen vrátit vyplácené dotace. Z etického hlediska by to bylo dobře a bylo by to logické (pravidla mají platit pro všechny, i ty mocné). Stejně jako to, že Babiš by si měl konečně vybrat: politika, nebo byznys? Voliči ANO často připomínají, že Babiš nemá korupční aféry, ale on korupci nepotřebuje, firmu napojil přímo na stát, který navíc řídí. Že je to špatně, víme i bez stanoviska nezávislých kontrolních institucí, nicméně tohle je pochopitelně vážnější situace.

Jenže je tu i politická stránka věci. Hlavní prozápadní motivace Andreje Babiše se do značné míry opírá o to, že mu z Evropy plynou obrovské příjmy. Kdyby o ně přišel, nezmění se i jeho podivná, nicméně stále ještě prozápadní politika? Tímto směrem ho svádí prezident Miloš Zeman, komunisté a SPD. Kdyby zkolaboval penězovod a navíc Babiš podlehl dojmu, že Evropa mu jde po krku, namíchá se v něm zřejmě myšlenkový koktejl, který ho řídí už na domácí scéně: vše je kampaň, spiknutí, snaha dostat ho z politiky. Dosavadní drama na politické scéně tak může dostat mnohem osudovější rozměr, a sice střet o udržení naší evropské, tedy západní cesty. Ta bude těžká i bez této komplikace, o čemž svědčí i to, jak unikátního přijetí se v Česku dočkal Viktor Orbán, který likviduje demokratické instituce ve své zemi a slibuje tažení proti dnešní podobě otevřené Evropské unie.

To vůbec neznamená, že by se mělo něco Babišovi a českému státu promíjet. Naopak, je načase, aby premiér konečně pochopil, že pravidla platí pro všechny, tedy i pro něj. Jen je třeba se připravit, že to může mít vážné dopady.

 

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje Erik Tabery

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2018 pod titulkem Babiš, dotace a Evropa